Talent & Scouting

Scouten is belangrijk in een voetbalclub om verschillende redenen. Enerzijds wil je in de ploegen de juiste competenties (lees talenten) en voetbalprofielen. Anderzijds wil je ook iedere jeugdspeler de kans te geven zich te ontwikkelen op zijn/haar hoogst bereikbaar niveau (Panathlon verklaring). Het is dit evenwicht dat steeds moet gerespecteerd worden.

Op deze pagina krijg je antwoord op drie vragen:

A. Wat is talent?

B. Wat is scouting?

C. Wat is ‘ethisch verantwoord scouten’?

A. TALENT

Het antwoord op deze vraag hebben we gehaald uit de opleiding ‘Talent scout 1’ bij Voetbal Vlaanderen.

Talent is een eigenschap van een voetballer die in de juiste context snel kan leiden tot bezieling en duurzame excellente prestaties. Hiervoor heb je dus zowel een verscheidenheid aan kwaliteiten nodig om optimaal te presteren (basis competenties) als een verscheidenheid aan teamfuncties om optimaal te presteren (spelersprofielen). Beiden dienen aanwezig te zijn.

Talent bestaat uit 5 basiscompetenties die allemaal tegelijkertijd aanwezig dienen te zijn.

Talent bestaat uit 5 basiscompetenties die allemaal tegelijkertijd aanwezig dienen te zijn.

Voetbalprofielen

Naast de verscheidenheid aan kwaliteiten om optimaal te presteren hebben we ook nood aan specifieke profielen voor de verschillende posities op een veld.

De  beschrijving van een voetbalprofiel laat toe te bepalen over welke voetbalspecifieke eigenschappen een speler op een bepaalde positie dient te beschikken om als TALENTVOL beschouwd te worden.

In een 11v11 beschikken wij standaard over volgende profielen: doelman, flank verdediger, centrale verdediger, verdedigende middenvelder, aanvallende middenvelder, flank aanvaller en een diepe spits.

De magie ontstaat wanneer talent en voetbalprofielen samen komen. Een symbiose van schoonheid die leidt tot succes.

B. SCOUTEN

Wat is scouten?  Scouting is ‘het bekijken van een speler om zo de nodige info te verkrijgen over de desbetreffende speler’. We onderscheiden hierbij 2 soorten: de interne scouting van de eigen jeugdspeler en de externe scouting van het talent in de regio.

De scouting van de eigen spelers is reeds goed uitgewerkt op de club, maar omdat wij dit jaar overgestapt zijn naar provinciaal voetbal is onze externe scouting ook in volle ontwikkeling.

Procedures zijn uitgeschreven, het plan is uitgewerkt en een database is in gebruik. We zijn gestart, maar scouting is met andere woorden een aandachtspunt in onze groei.

 

C. ETHISCH VERANTWOORD SCOUTEN

We verwijzen hier graag naar de visietekst van Voetbal Vlaanderen over dit onderwerp. Een PDF kunnen we jullie bezorgen in gewenst (tvjo@hrsh.be).